Terapiatakuu on mahdollista toteuttaa osana hoitotakuuta
Hallituksen esitys hoitotakuusta on nyt lausuntokierroksella. Hoitotakuu on tarpeellinen uudistus ja lyhentää hoitoon pääsyn määräaikaa kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Valitettavasti tämä hallituksen esitys hoitotakuusta ei kuitenkaan toteuta Terapiatakuuta.
Terapiatakuu olisi toteutettavissa esityksessä melko yksinkertaisesti linjaamalla, että mielenterveyden oireiden vuoksi hoitoon hakeutuessa ensikäynti voi olla myös suoraan psykososiaaliseen hoitojaksoon, kuten lyhytterapiaan. Mikäli ensimmäisessä hoidontarpeen arviossa todetaan, että psykososiaalinen hoito ei sovellu, ensikäynti olisi lääkärille, jossa voidaan aloittaa diagnoosiprosessi. Näin mielenterveyden hoito alkaisi hoitotakuun piirissä ilman pullonkaulaa.
Näin terapiatakuun voisi toteuttaa
Jotta esitys voisi toteuttaa terapiatakuun tavoitteen, siihen on kirjattava määräaika perusterveydenhuollon piirissä tarjottavaan lyhytterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitomenetelmään silloin, kun se todetaan hoidontarpeen arviossa soveltuvaksi hoitomuodoksi. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi seuraavalla mallilla:
Ottaessaan yhteyttä perusterveydenhuollon toimintayksikköön, potilas saa yksilöllisen arvion hoidontarpeesta ja siitä, minkä terveydenhuollon ammattihenkilön toteuttamaa hoitoa tai tutkimuksia potilas tarvitsee. (51 §). Pykälän 2 momentissa voidaan määritellä hoidontarpeen arvion laatijaksi soveltuva terveydenhuollon ammattihenkilö, kuten yleislääkäri tai sairaanhoitaja.
Mielenterveyden oireiden kohdalla hoidontarpeen arvio voidaan tehdä esimerkiksi puhelimitse, kun tilanne ei vaadi tutkimusta vastaanotolla. Potilas ohjataan terveydentilansa edellyttämälle terveydenhuollon ammattihenkilölle. Kun syynä yhteydenotolle ovat mielenterveyden oireet, kyseinen soveltuva ammattihenkilö voi olla paitsi lääkäri, myös esimerkiksi psykiatrinen sairaanhoitaja, joka voi toteuttaa soveltuvan psykososiaalisen hoitomuodon.
Mikäli potilaan oireet eivät sovellu hoidettavaksi psykososiaalisin menetelmin, ja on tarve toteuttaa tutkimustoimenpiteitä, taudinmääritys ja hoitosuunnitelman laatiminen, ensikäynti on lääkärin vastaanotolle, jossa voidaan aloittaa diagnoosiprosessi ja aloittaa soveltuvan lääkityksen etsiminen. Ensikäynti toteutetaan seitsemän vuorokauden määräajan piirissä.
Mikäli potilaan oireet soveltuvat hoidettavaksi psykososiaalisella hoitomuodolla, ensikäynti on matalan kynnyksen psykososiaalisen hoidon käynti, kuten lyhytterapian ensikäynti, tai muu perusterveydenhuollossa järjestettävä lisä- tai täydennyskoulutetun hoitajan mielenterveys- tai päihdetyön hoitojakso. Ensikäynti toteutetaan seitsemän vuorokauden määräajan piirissä.
Tässä mallissa pykälässä voidaan säätää pääsystä mielenterveyden psykososiaalisen hoidon piiriin seitsemän vuorokauden sisällä sen jälkeen, kun 51 §:ssä tarkoitetussa arviossa on todettu hoidontarve, mikäli hoitoonpääsyn prosessi on riittävän kevyt ja yksinkertainen. Ensimmäinen hoitotapahtuma, joka järjestetään seitsemän vuorokauden sisällä arvioinnista, sisältää joko psykososiaalisen (kuten lyhytterapia) hoitojakson alkamisen tai lääkärin toteuttaman tarkemman tutkimuksen.
Suora ja nopea ohjaus psykososiaalisen hoitojakson piiriin on tutkitusti toimiva hoitomuoto esimerkiksi elämäntilanteisiin liittyvissä kriiseissä, ja psyykkisen kuormituksen tilanteissa. Soveltuvasta ensimmäisestä hoitotapahtumassa päätettäessä kuullaan myös potilasta.
Mikäli psykososiaalinen hoitojakso, kuten 5-10 kerran lyhytterapiajakso, ei riitä oireiden hoitoon, potilas ohjataan lääkärin vastaanotolle, kuten psykiatrisen erikoissairaanhoidon piiriin.
Näin ollen psykoterapiat ja muut mielenterveyteen, päihteisiin ja riippuvuuskäyttäytymiseen liittyvät psykososiaaliset hoidolliset interventiot sekä psykologin vastaanotot kuuluisivat seitsemän vuorokauden hoitoon pääsyn määräaikaan siltä osin, kun potilaan tilanne ei vaadi niitä edeltävää lääkärikäyntiä. Potilas voitaisiin siis ohjata 51 §:n mukaisen arvioinnin perusteella suoraan terapeutin tai interventioon koulutetun työntekijän vastaanotolle, eli soveltuvaan mielenterveyden terapiapalveluun, kuten lyhytpsykoterapiaan tai muihin keskusteluun perustuviin psykososiaalisissa menetelmissä. Jos arvion pohjalta potilaan tilanne vaatii ensin ohjausta lääkärin vastaanotolle, potilaan hoito alkaisi lääkärin tutkimusjaksolla.
Hallituksen esityksen ollessa lausuntokierroksella on vielä hyvä hetki vaikuttaa. Pidetään yhdessä ääntä Terapiatakuun puolesta!
Hoitoonpääsystä Terapiatakuu-kansalaisaloitteessa:
Terapiatakuu toteuttaa terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvoston (PALKO) suosituksen (23.11.2018), jonka mukaan vaikuttavaksi todetut psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluvat mielenterveys- ja päihdehäiriöissä terveydenhuollon julkisesti rahoitettuun palveluvalikoimaan. Suosituksen mukaan niitä tulee olla tarjolla osana eriasteisten häiriöiden tavoitteellista ja tarpeenmukaista hoitoa tai kuntoutusta.
Ehdotetun lakimuutoksen myötä soveltuvaa varhaista hoitoa tarjottaisiin jo perusterveydenhuollossa. Hoidon tarve tulee arvioida välittömästi apua haettaessa, ja oireen mukaisen psykoterapiahoidon tai muun psykososiaalisen hoidon tulee alkaa kuukauden sisällä.
Terapiatakuu kattaa mielenterveystyötä tekevän ammattilaisen toteuttaman soveltuvan hoitomuodon, joka vastaa potilaan oireita ja avuntarvetta. Hoidon alkamiseksi ei tarvittaisi erikoislääkärin asettamaa diagnoosia. Mikäli potilas tarvitsee mielenterveyden oireen tai häiriön varhaisen terapiajakson jälkeen jatkohoitoa, hänet ohjataan erikoissairaanhoidon tai Kelan korvaaman kuntoutuspsykoterapian piiriin.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3890