Työssä uupumisessa on kyse politiikasta - 5 ratkaisua tilanteen korjaamiseen

Nuorten uupumus on lisääntynyt hälyttävästi. Uuden tutkimuksen mukaan joka neljäs alle 36-vuotias on uupunut tai riskissä uupua. Moni joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Burnoutit ja muut mielenterveyden häiriöt ovat aivan liian yleisiä meidän sukupolvellemme. Tässä viisi tapaa korjata tilanne.

  1. Parempi työaika. Tänään uutisoitiin nelipäiväisen työviikon kokeilusta Britanniassa. Sen tulokset ovat mullistavia. 1) Työntekijöiden poissaolot vähenivät. 2) He voivat paremmin töissä sekä fyysisesti, että psyykkisesti. 3) Stressi, ahdistus, väsymys ja uniongelmat vähenivät. 4) Työntekijät saivat enemmän aikaiseksi neljässä työpäivässä, kuin viidessä. 5) Vaikka työntekijät saivat palkkaa saman verran, kuin viidestä työpäivästä, lyhyempi työviikko toi työpaikalle säästöjä. Kokeilun työpaikoista yli 90% aikoo jatkaa nelipäiväistä työviikkoa.

  2. Parempi ja nopeampi mielenterveyden hoito. On uskomatonta, että noin 70% työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä joutuvista nuorista ei ole koskaan saanut psykoterapiaa. Oikea-aikaisella mielenterveyden hoidolla moni voisi jatkaa töissä tai koulussa, kun saisi kunnollista apua ja voimavaroja toipumiseen. Kun apua ei ole, kaikki häviävät - myös kansantalous, jolle hoitamattomat mielenterveyden ongelmat maksavat kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Terapiatakuu täytyy toteuttaa.

  3. Parempi työkulttuuri. Työpaikkojen täytyy panostaa työoloihin, tunnetaitoihin ja työpaikkakiusaamisen torjumiseen esim. liittymällä Mielenturvaa-verkostoon (johon Helsinki päätti aloitteestani juuri liittyä ).

  4. Parempi talouden turva. Esimerkiksi perustulo vähentäisi stressiä toimeentulosta ja antaisi mahdollisuuden tehdä oman jaksamisen mukaan keikkatyötä. Yhä useampi voisi osallistua työelämään, tai keventää työtaakkaa.

  5. Parempi merkitys ja työolot. On tärkeää, että oma työ voisi vastata omia arvoja. Työntekijöiden on voitava tehdä työnsä kunnolla: varhaiskasvattajaa ei pitäisi jättää yksin vastuuseen yli kymmenestä lapsesta. Työpaikkojen täytyy olla osa ratkaisua yhteiskunnallisiin kriiseihin, kuten eriarvoisuuteen ja ilmastokriisiin: ei osa ongelmaa.

Tarvitsemme parempaa työelämää ja mielenterveyttä. Ratkaisuja on. Otetaan ne käyttöön.

Edellinen
Edellinen

Uusi selvitys perustulosta - The Basics of UBI

Seuraava
Seuraava

Europarlamentaarikko Alviina Alametsä ehdolle eduskuntavaaleihin