Hallitus riskeeraa opiskelijoiden mielenterveyden
Ennen vaaleja pääministeri Orpo kertoi koulutuksen olevan erityissuojelussa leikkauksilta. Hän lupaili, että opiskelijoiden toimeentulo turvataan ja ettei mikään indeksijäädytys koskisi opintorahaa. Tämä ei pitänyt paikkaansa. Hallitus tekee opintorahaan indeksijäädytyksen ja leikkaa opiskelijoilta myös asumistukea. Moni opiskelija menettää satoja euroja vuodessa elintärkeää tukea.
Hallituspuolueet antoivat samankaltaisia lupauksia myös vuoden 2016 vaaleissa, ennen kuin tekivät historialliset leikkaukset koulutukseen ja opiskelijoiden toimeentuloon. Myös silloin järjestimme opiskelijaliikkeessä mielenosoituksia.
Oli ahdistavaa joutua tekemään aktivismia opiskelijoiden perusoikeuksien vuoksi tilanteessa, jossa hallitus oli suoraan valehdellut ja antanut koulutuslupauksia, joita ei ollut aikomustakaan pitää.
Opiskelijat ovat ainoa väestöryhmä, joka pakotetaan nostamaan lainaa elääkseen. Opintorahan heikentyessä opintolainakanta on kasvanut yli 120 %. Monen lainataakka on entisestään pahentunut korkojen nousun vuoksi. Isolle osalle opiskelijoita myös työn tekeminen on pakko, vaikka opintotukijärjestelmä rankaiseekin opintojen pitkittymisestä.
Huoli heikosta ja riittämättömästä toimeentulosta vaikuttaa tutkitusti mielen hyvinvointiin. Samoin se, että aivot eivät saa toipua, kun vapaa-aika kutistuu opiskelun ja työn välissä. Onko ihme, että opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat kasvussa? Näinkö Suomeen luodaan hyvinvoivia ja menestyviä osaajia?
Hallitus on luvannut myös terapiatakuuta nuorille, mutta tätä ei ole syksyn lainsäädäntösuunnitelmassa eikä asiasta kuulunut mitään budjettiriihestäkään.
Ei ole oikein, että kerta toisensa jälkeen opiskelijat saavat tyhjiä lupauksia, kun samalla opiskelijoiden taloudellinen tilanne on heikentynyt käytännössä koko 2000-luvun, viime hallituksen pienistä paikkauksista huolimatta. Opiskelijat ansaitsevat oikeutta.