Valtuustoaloite kiusaamisvilkusta kouluihin!

Jätin eilen valtuustoaloitteen kiusaamisvilkusta Helsingin kouluihin! Väkivalta ja koulukiusaaminen on edelleen vakava ongelma Helsingissä. Kaikilla on oltava turvallinen kouluympäristö. Siksi esitän aloitettani tukeneiden valtuutettujen kanssa, että Helsingin kaupunki kokeilee kiusaamisvilkkua kouluissa, selvittää sen vaikutuksia, ja harkitsee kokeilua myös päiväkoteihin

Valtaosa kiusaamisesta tapahtuu tutkitusti välitunneilla. Seinäjoen Törnävän alakoulu päätti puuttua ongelmaan kokeilemalla koulun pihalla hälytysvalotolppaa, jonka nappia painamalla voi ilmoittaa opettajalle kiusaamisesta tai muusta uhkatilanteesta. Nappia voi painaa itse, tai toisen puolesta. Törnävän koululaiset ovat jo arvioineet vilkun käytön olevan hyvin hyödyllistä. Myös koulukiusaamista tutkinut apulaisprofessori Niina Mäntylä arvioi, että kiusaamisvilkku on tervetullut, ja voi madaltaa kynnystä ilmoittaa kiusaamisesta. (YLE 3.12.2020).

Mallissa aikuisen saa apuun yhdellä napin painalluksella silloinkin, kun ei ole rohkeutta mennä puhumaan. Kiusaamisvilkku tekee myös muiden auttamisesta helpompaa. Olen tehnyt kiusaamisen ja väkivallan torjumiseksi aloitteita jo aiemmin. Helsinki on laatinut toimenpideohjelman kiusaamisen torjumiseen, mutta sen keinot ovat jääneet riittämättömiksi. Kiusaamisen ja kouluväkivallan kitkeminen nostaa oppimistuloksia, oppilaiden ja opettajien hyvinvointia ja ehkäisee tulevaisuuden ongelmia. Helsingin on aika tehdä enemmän.

Tässä jättämäni aloite kokonaisuudessaan:

Valtuustoaloite: kiusaamisvilkun kokeileminen väkivallan torjumiseksi kouluissa

Psyykkinen ja fyysinen väkivalta ja koulukiusaaminen, on edelleen vakava ongelma Helsingissä. Lapsen oikeuksien vahvistamiseksi Helsingin on tarpeen varmistaa, että kaikilla on turvallinen kouluympäristö, ja nollatoleranssi kaikenlaiseen kouluväkivaltaan toteutuu Helsingissä täysimääräisesti.

Helsinki on laatinut toimenpideohjelman kiusaamisen torjumiseen, mutta sen keinot ovat jääneet riittämättömiksi. Kiusaamisen kitkeminen nostaa oppimistuloksia, oppilaiden ja opettajien hyvinvointia ja ehkäisee tulevaisuuden ongelmia. Helsingin kannattaa tarttua uusiin keinoihin kiusaamisen ja väkivallan torjumiseksi.

Tutkimuksissa on havaittu, että valtaosa kiusaamisesta tapahtuu välitunneilla. Seinäjoen Törnävän alakoulu päätti puuttua ongelmaan kokeilemalla koulun pihalla hälytysvalotolppaa, jonka nappia painamalla voi ilmoittaa kiusaamistilanteesta tai muusta uhkatilanteesta. Nappia voi painaa itse hätätilanteessa tai toisen puolesta, kun huomaa jotakin kiusattavan. Kiusaamisvilkun pilotointiin liittyy tärkeänä osana pedagoginen puoli, jossa oppilaille tehdään selväksi, miten ja missä tilanteissa apua hälytetään, ja kuinka opettaja tulee avuksi tilanteeseen.

Julkisoikeuden apulaisprofessori Niina Mäntylä Vaasan yliopistosta on tutkinut koulukiusaamista 10 vuoden ajan. Mäntylän mukaan kaikki keinot, joilla kiusaamista yritetään estää, ovat tervetulleita, ja kiusaamisvilkku voi madaltaa kynnystä ilmoittaa kiusaamisesta. (YLE 3.12.2020). Törnävän koululaiset ovat jo arvioineet vilkun käytön olevan hyvin hyödyllistä.

Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme, että Helsingin kaupunki pilotoi kiusaamisvilkkua valituissa kouluissa ala-asteilla, ja selvittää sen vaikutuksia. Pilotointia voidaan harkita myös päiväkoteihin. Lisäksi Helsingin tulee osana kiusaamisen vastaisen toimenpideohjelman toimeenpanoa perehtyä muihin uusiin, käytännön keinoihin kiusaamisen torjumiseksi.

Lähde: YLE 3.12.2020
https://yle.fi/uutiset/3-11676703

Edellinen
Edellinen

Tiedote: Europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr.) asettuu ehdolle kuntavaaleissa Helsingissä - pääteemana mielenterveys

Seuraava
Seuraava

Hyvää kansallista miesten viikkoa!