Autistien oikeudet kuntoon.

Autismin kirjolla olevat ihmiset kohtaavat vakavaa syrjintää. Autistien ihmisoikeuksia tulee ehdottomasti parantaa, ja ymmärrystä neurokirjosta pitää vahvistaa.

Siksi lähdin Vihreiden neuvottelijaksi aiheeseen liittyen Euroopan parlamentissa, ja hyväksyimme tänään parlamentin uuden kannan autististen ihmisten oikeuksien edistämisestä.

Yhteiskunta painostaa liian usein autististen piirteiden tukahduttamiseen, eikä autistien omasta hyvinvoinnista silloin välitetä. Esimerkiksi terveydenhoidossa tällaiset asenteet johtavat pahimmillaan henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan. Ympäristömme kehittäminen huomioimaan erilaisia ihmisiä helpottaisi meidän kaikkien arkea. Esimerkiksi melun vähentäminen, pehmeämpi valaistus julkisissa tiloissa ja selkeä työnjako työpaikoilla auttaisivat autistien lisäksi monia muitakin.

Euroopassa autismin kirjolla olevien ihmisten asema vaihtelee aivan liikaa jäsenmaasta toiseen. Diagnoosikriteerit eivät ole yhtenäisiä, eivätkä myöskään tuki ja oikeudet vammaispalveluihin. Monet autistit eivät saa esimerkiksi työelämässä ja koulutuksessa kohtuullisia mukautuksia, vaikka laki niin vaatisi.EU:ssa ollaan valmistelemassa juuri uutta EU:n laajuista vammaiskorttia, jolla helpotettaisiin tarvitsemansa palvelun saamista, kun matkustaa tai asuu muissa jäsenmaissa.

Näiden ihmisoikeuksien täytyy kuulua myös heille, jotka ovat autismin kirjolla. Tarvitsemme myös monenlaista syrjinnän vastaista työtä. Esimerkiksi autistiset naiset ja vähemmistöihin kuuluvat jäävät usein ilman diagnoosia ja tarvitsemaansa tukea, koska he eivät ole ilmentäneet oireita lääkäreiden mukaan tarpeeksi “tyypillisellä” tavalla. Myös tämän korjaamiseksi sain läpi kirjauksia parlamentin kantaan.Ihmisoikeusaktivistien täytyy saada itse oma äänensä kuuluviin politiikassa.

Valtava kiitos kaikille autismin asiantuntijoille ja aktivisteille, joilta sain erinomaisia ehdotuksia tätä neuvottelua koskien. Moni niistä saatiin läpi myös lopulliseen parlamentin esitykseen!

Alviina Alametsä